Jadłospis

Drodzy Rodzice w naszym przedszkolu bardzo dbamy o dobrą jakość posiłków. Staramy się zachęcać dzieci do spożywania produktów zdrowych.

Nasze kulinarne zasady:

  1. Gwarantujemy regularne posiłki, dostosowane do możliwości dzieci (np. spożywany drugie danie i zupę oddzielnie)
  2. Zapewniamy odpowiedni czas na spożywanie posiłków (nie jemy w pośpiechu i nie przedłużamy posiłku w nieskończoność)
  3. Uczymy dzieci samodzielności podczas posiłków (nawet jeśli czasem menu znajdzie się na bluzeczce malucha;)
  4. Wprowadzamy różnorodną dietę (np. spożywamy codziennie inny owoc, mus owocowy lub sok świeżotłoczony)
  5. Nie dokarmiamy dzieci między posiłkami (wyjątek stanowią urodziny kolegi lub koleżanki, które zazwyczaj wiążą się z częstowaniem cukierkami)
  6. Dbamy o prawidłową higienę podczas posiłków (oprócz mycia rąk przed rozpoczęciem posiłku, wdrażamy również prawidłową postawę, wyciszenie i skupienie)
  7. Zapewniamy odpowiednią ilość zdrowych płynów (samodzielnie przygotowujemy napary z herbat owocowych z dodatkiem cytryny, miodu lub imbiru oraz kompoty z owoców świeżych i mrożonych, a między posiłkami przyzwyczajamy dzieci do picia wody)
  8. Ograniczamy spożywanie cukru
  9. Unikamy produktów przetworzonych (czytamy etykiety, mamy swoje „ulubione” podstawowe marki i produkty)
  10. Zachęcamy dzieci do wspólnego gotowania podczas warsztatów kuchcikowa
  Śniadanie 8.30 Owoc 10.00 Drugie danie 12.00 Zupa 14.30 Podwieczorek 16.00
Pon. 02.03     Płatki miodowe z mlekiem, chleb babicki, masło polędwica drobiowa, pomidor, herbata z cytryną Mandarynka  Pulpety w sosie pomidorowym, makaron, marchewka gotowana,  kompot Zupa krupnik  Makaron z serem i polewą truskawkową
Wt. 03.03   Kasza manna na mleku, kajzerka, masło, szynka gotowana, papryka, herbata malinowa  Jabłko  Kurczak z ryżem i warzywami,  kompot Zupa  kalafiorowa  Jogurt owocowy, biszkopt
Śr. 04.03 Płatki owsiane  na mleku, chleb słonecznikowy, masło, kiełbasa krakowska, ogórek, herbata z cytryną Gruszka   Kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki, kompot Zupa kapuśniak  Naleśniki z dżemem, herbata owocowa
Czw. 05.03 Płatki ryżowe na mleku, bułka paryska, masło, pasztet drobiowy,       rzodkiewka,  herbata Banan Gulasz z fasolą, kasza pęczak, surówka z kapustą białą,  kompot Zupa z zielonego groszku Bułeczka śniadaniowa z serem, herbata owocowa
Pt. 06.03    Płatki jaglane na mleku, chleb pszenno-żytni, masło, ser żółty,  herbata malinowa  Winogrono  Racuchy z cukinią, sos jogurtowo-śmietankowy, kompot Zupa fasolowa Parowka, bułka paryska, masło, kethup,  herbata owocowa