Jadłospis

Drodzy Rodzice w naszym przedszkolu bardzo dbamy o dobrą jakość posiłków. Staramy się zachęcać dzieci do spożywania produktów zdrowych.

Nasze kulinarne zasady:

  1. Gwarantujemy regularne posiłki, dostosowane do możliwości dzieci (np. spożywany drugie danie i zupę oddzielnie)
  2. Zapewniamy odpowiedni czas na spożywanie posiłków (nie jemy w pośpiechu i nie przedłużamy posiłku w nieskończoność)
  3. Uczymy dzieci samodzielności podczas posiłków (nawet jeśli czasem menu znajdzie się na bluzeczce malucha;)
  4. Wprowadzamy różnorodną dietę (np. spożywamy codziennie inny owoc, mus owocowy lub sok świeżotłoczony)
  5. Nie dokarmiamy dzieci między posiłkami (wyjątek stanowią urodziny kolegi lub koleżanki, które zazwyczaj wiążą się z częstowaniem cukierkami)
  6. Dbamy o prawidłową higienę podczas posiłków (oprócz mycia rąk przed rozpoczęciem posiłku, wdrażamy również prawidłową postawę, wyciszenie i skupienie)
  7. Zapewniamy odpowiednią ilość zdrowych płynów (samodzielnie przygotowujemy napary z herbat owocowych z dodatkiem cytryny, miodu lub imbiru oraz kompoty z owoców świeżych i mrożonych, a między posiłkami przyzwyczajamy dzieci do picia wody)
  8. Ograniczamy spożywanie cukru
  9. Unikamy produktów przetworzonych (czytamy etykiety, mamy swoje „ulubione” podstawowe marki i produkty)
  10. Zachęcamy dzieci do wspólnego gotowania podczas warsztatów kuchcikowa